Har Google mistet kontrollen over YouTube?

Den 18. oktober ble min YouTube-kanal stengt etter å ha vært aktivt en årrekke. YouTube forteller at det er innhold der som bryter med retningslinjene, uten å spesifisere hva dette betyr. Det kom noen e-poster på min Gmail-konto med henvisning til lenker som ble brukt på kanalen. Men disse var fullstendig ukjente for meg. Disse e-postene har siden forsvunnet på innboksen på Gmail-kontoen. Disse varslene kom 16. oktober.

Klage, levert på et tilbakemeldingsskjema, førte ikke fram. Den ble anket. De bruker lang tid på å behandle den. Det er ikke mulig å få kontakt med Google i Oslo per telefon eller e-post for å få en begrunnelse for utestengelsen.

Det har også blitt bemerket fra Google at en app på min Windowsmaskin har gitt tilgang til min Google-konto av andre. Det kom e-post-varsel også om dette 16. oktober. En gjennomgang viste ingen uregelmessigheter på maskinen. Det er totrinnsbekreftelse for å logge på kontoen. Maskinene her er beskyttet av betalte omfattende sikkerhetsrutiner fra AVG mot alle mulig angrep.

I ettertid kan jeg likevel reprodusere at det kom noen meldinger nederst til høyre på skjermen som fortalte at Microsoft Edge var infisert med en sikkerhetsutfordring. Dette var koblet til en Norton.-rutine. Jeg bruker ikke Edge og Norton og antok at AVG taklet eventuelle uregelmessigheter. Siden AVG ikke meldte om uregelmessigheter slo jeg meg til ro med dette og fulgte ikke opp meldingen før i en senere runde.

Microsoft Edge er et forferdelig programprodukt fra Microsoft. Det overkjører oppsettet både for web-visning og Adobe acrobat-visning av pdf-filer.  Jeg har lyktes omsider med å fjerne programmet permanent via noen omveier siden det ikke er mulig å avinstallere programmet på vanlig måte. Dersom noe kunne ha skjedd på maskinen, måtte det være fra dette programmet. Det har visst også en Norton-utvidelse i utgangspunktet, selv om jeg ikke bruker produktet.  Microsoft Edge har alltid vært en katastrofe!

Det er likevel underlig at andre kan logge seg på min Googlekonto siden den har totrinnsbekreftelse for innlogging. Det har den hatt i svært lang tid. Spørsmål kan derfor reises om Google har kontroll med sine egne sikkerhetsrutiner.

Da jeg logget på min brukerprofil, så jeg at det var opprettet en kanal på YouTube for Gaming med mitt brukernavn. Jeg fjernet dette øyeblikkelig. Det tyder på at andre virkelig har kommet inn på kontoen til tross for totrinnsbeskyttelsen. Det reiser stor bekymring om hvor sikker denne rutinen er.

Jeg har betalt abonnement for YouTube Premium. Siden YouTube nå er blokkert på min brukerprofil, er det ikke mulig å deaktivere abonnementet og fjerne betalingsoppsettet. YouTube-funksjonen er blokkert i profilen!

Det virker som at Google også har mistet kontroll med håndheving av sine retningslinjene for YouTube. Jeg ser at retningslinjene sier at kanaler kan fjernes uten varsel og begrunnelse. Dette er også svært kritikkverdig. Mange brukere på YouTube har opplevd det samme, ser jeg. Det legges ned et stort arbeid i utforming av disse videokanalene. I utgangspunktet er dette et fantastisk verktøy for ulike former for promotering. Jeg har kun brukt kanalen til visning av mine egne videoer for undervisning, skildre sosiale hendelser og supportvirksomhet. Men nå er jeg usikker på om YouTube kan brukes og ser etter konkurrerende tjenester.

Dette innlegget ble publisert i Samfunn og politikk, Teknologi. Bokmerk permalenken.