Russlands tragiske historie

Det russiske folket har gjennom tidene gått gjennom enorme lidelser på grunn av sine grusomme ledere. Tsarens diktatur ble i 1917 erstattet med en borgerkrig som varte helt fram til 1922. Da overtok bolsjevikene (kommunistene) makten etter fem år med blodig borgerkrig. Det hele startet med et forsøk i demokratiutvikling i 1917 i Petrograd (St. Petersburg). Det hadde vært valg i Russland og delegater var samlet i en grunnlovgivende forsamling. Lenin hadde kommet fra Sveits i forbindelse med opprøret mot tsardømmet og en krevende verdenskrig og samlet en gruppe Bolsjevikiskere. De fikk 10 millioner semmer i valget, men dette var bare en fjerdedel av stemmene. Da han sammen med Trotsky skjønte at han ikke fikk flertall i den grunnlovgivende forsamling, saboterte han møtene og tydde til et væpnet opprør. Inspirert av Karl Marx hadde han en euroasiatisk visjon om å innføre kommunisme i hele Europa, ja hele verden. For å stå i mot opprøret ble det dannet en frivillighetsarmé som fikk tilslutning av mange russere, engelskmenn, tyskerer, polakker, tsjekkere og kossaker. Denne armeen, kalt ‘de hvite’, sloss mot bolsjevikene, kalt ‘de røde’. Krigen utviklet seg barbarisk der 12 millioner mennesker ble drept. Tortur, sult, tyfusepedemier var uten sidestykke i krigen. Denne krigen er beskrevet som en av det 20. århundrets dypeste katastrofer. Winston Churchill engasjerte seg sterkt i krigen som britisk minister for rustning. Han sendte både personell og utstyr til den ‘hvite’ for å nedkjempe bolsjevikene som han mente utgjøre en trussel for hele Europa. Det ble utført grusomheter både blant ‘de hvite’ og  ‘de røde’ i krigen. Etter borgerkrigen var det mange bondeopprør mot kommunismen, som ble brutalt slått ned av kommuniststyresmaktene.

Etter borgerkrigen døde Lenin og Stalin kom til makten. Han fikk eliminert Trotsky som han oppfattet som en rival, og styrte Russland, nå kalt Sovjetunionen i 23 år. Mellom 600 000 og to millioner døde i Stalins terrorvelde i ‘Moskvaprosessene’ mellom 1936 og 1938. 6 til 9 millioner antas døde under Stalins styre. Noen kilder hevder at det var opp til 20 millioner.

Under den andre verdenskrig døde opp til 27 millioner russere. Russland var den nasjonen som mistet flest liv under verdenskrigen.

Da Sovjetunionen falt i 1981 under styret til Gorbatsjov ble det øynet et nytt håp for en demokratiseringsprosess i Russland. Men drukkenbolten Jeltsin førte til et vanstyre der oligarker tilrøvet seg statlige eiendommer og selskaper som gjorde dem styrtrike. Det utviklet seg en elite som støttet opp under Putins regime da han kom til makten. I starten var det store forventninger til Putin at han skulle starte demokratiseringsprosesser i landet. Men som den tidligere KGB-offiseren han var, kom det etterhvert fram at han hadde en helt annen agenda med sitt styre. Han kalte oppløsningen av Sovjetstaten i   1981 som den største geopolitiskere katastrofen i vårt århundre. Disse utsagnene førte til kriger i Georgia i 2018, okkupasjon i Ukraina og Krim  og fullskala invasjon av Ukraina i 2022. Motivet var å opprette det forfalte Sovjetstaten.

Det russiske folket har aldri hatt et demokrati. Diktatorer har rådd grunnen helt fra tsarens fall i 1917 med Lenins bolsjevikiske opprør som innførte totale diktaturer. Hadde den grunnlovgivende forsamling i 1917 lyktes, kunne Russland fått en helt annen demokratisk utvikling. Lening, Trosky og Stalin representerte de største geopolitiske katastrofene i Russlands 20.århundres historie. Kommunismen spredte seg til andre deler av verden og skapte krig, fiendtligheter, undertrykking og elendighet. Nasjoner som Russland, Kina, Nord-Korea fikk diktaturer der ledere fører trusler både over egen befolkning og nabostater.

Kilder:
Antony Beevir: Russland – revolusjon og borgerkrig 1917-1921.
– en fantastisk bok med utrolig detaljert historisk beretning om den russiske
borgerkrigen.

Wikipedia

Dette innlegget ble publisert i Historie, Samfunn og politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *