Greier amerikanerne å holde tritt med russerne med F-35-programmet?

arton185860-a5e0cDen 10. april 2014 ble den amerikanske destroyeren USS Donald Cook angrepet av en russisk SU-24 taktiske jagerfly, uten våpen, men med en elektronisk krigsenhet kalt Khibiny. Flyet simulerte angrep mot destroyeren der den greide å jamme alt elektronisk utstyr ombord slik at alle skjermene ble svarte. Mannskapet var uten stand til å spore jageren eller andre enheter i området, og uten evne til å kontrollere våpnene ombord. USS Doanald Cook er en 4. generasjons destroyer og blant annet utstyrt med Tomahawk kryssermissiler med en operasjonsradius på 2.500 kilometer. De kan også bringe kjernevåpen. Skipet er utstyrt med 56 Tomahawk missiler i standard modus og 96 i angrepsmodus. For å kontrollere våpnene er skipet utstyrt med siste versjon av  Aegis Combat System som er i stand til å oppdage, spore og ødelegge hundrevis av mål samtidig.  For å beskytte seg mot flyangrep har det mer enn femti antiluftversraketter av ulike slag.

Den russiske jageren simulerte angrep mot destroyeren med elektronisk jamming tolv  ganger i løpet av 90 minutter som om den utførte et treningsoppdrag før den fløy sin vei. Alle systemene på destroyeren ble slått ut. Mannskapet var fullstendig blinde og døve for mulige angrep, uten evne til å spore og ødelegge mulige trusler mot skipet. Den elektroniske jammingen slo ut det mektige Aegis-systemet, all kontrollelektronikk og kommunikasjonssystemer på destroyeren.

Mannskapet på destroyeren ble fullstendig demoralisert etter hendelsen. 27 ba om å få dimme fra videre tjeneste på skipet da de senere ankom Romania.

f-35Norge har gått inn for å kjøpe 56  Lockheed Martin F-35 Lightning II til en pris av 460 millioner kroner per stykk, altså til en sluttsum på 25,760 milliarder kroner! I tilllegg kommer omkostninger til infrastruktur på Ørland.

Tilsammen 3.206 fly er bestilt fra Lokheed Martin. USA skal ha 2.443 fly. I tillegg har 8 andre Natoland i tillegg til Norge bestilt flyene. Det lages tre versjoner av flyet, en A, B og C-versjon. Norge har bestilt A-versjonen som er den konversjonelle typen. I Norge skal flyene erstatte F-16-flyene.  Flyet skal erstatte forskjellige flytyper i de impliserte landene og er derfor bygget for å dekke ulike behov.

sprey_620Det har vært amerikanske reportasjer som har avdekket at flytypen ble valgt uten reelle konkurranse og for å opprettholde produksjonsvirksomhet hos Lokheed Martin. Flytypen har fått kritikk fra mentorer i flyprodusentmiljøet. Pierre Sprey, mannen bak suksess-konstruksjoner som F-16 og A-10 Thunderbolt, kritiserer F-35 som en av de største og mest kostbare flyprosjektfadeser i historien. At flyet har for mange kombinerte egenskaper, gjør at flyet er ubrukelig i de enkelte situasjoner det er ment til å dekke, sier han.  Andre flytyper, som Rafael, Eurofighter, – og for ikke  snakke om de russiske fighterne, er langt mer avanserte en F-35, mener han. F-35 vil lett tape luftkamper mot de russiske flyene, som for eksempel Mig-35. Det sies også at F-35 har de mest avanserte kampelektronikken som finnes. Men hva skjer med dette når en Su-24 dukker opp med en Khibiny jamme-enhet? Dette systemet jammet det mest avanserte systemene på de amerikanske destroyerene. Vil den også være i stand til å jamme F-35?  Er episoden i Svartehavet i 2014 årsaken til at  leveringene av flyene er blitt så sterkt forsinket? Amerikanerne ble vel nødt til å bygge om systemene sine så de kan møte denne nye russiske trusselen. Russerne her blitt flinke til å lage krigsmaskiner. Spørs om amerikanerne greier å henge etter..

Kilde: http://skule.sormo.no/index.php/a1/youtube-favoritter

Dette innlegget ble publisert i Forsvar, Samfunn og politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *